Matlarys innlegg refererer til en pågående debatt i Kristiansand hvor hun gir støtte til ordføreren som har grepet inn i en utsmykkingssak fordi han ikke liker kunstplanen til utsmykkingen av det nye rådhuset. Planen er allerede godkjent og vedtatt. Argumentet er at han ønsker seg mer sørlandskunst og mer figurativ kunst (de forelsåtte kunstnerne til konkurransen er overveiende figurative, og én er sørlandsk). Han har også foreslått endel navn som han gjerne vil ha med istedet for de som er invitert.
Det er greit at ordføreren har meninger om kunst. Problemet er at han griper inn og forsøker å overstyre et arbeid som allerede er delegert bort til andre. Kristiansand kommune følger samme retningslinjer for offentlig utsmykking som retninglinjene fra KORO (det statlige organet for kunst i offentlig rom) Planlegging, gjennomføring og kvalitetssikring av kunstprosjekter er kjernen i disse retninglinjene. Kristiansand kommune har også mottatt midler fra KORO til dette prosjektet som de vil miste dersom de ikke følger retninglinjene. «Gjennom tilskuddsordningen skal KORO´s virksomhet gi grunnlag for, og stimulere til at kunst blir et vesentlig element i offentlig bygg og deres nærmeste omgivelser. I form og utrrykk skal den kunstnerisk utsmykkingen berike det offentlige miljø i møtet mellom kunst og arkitektur» heter det i retninglinjene.
Det legges altså opp til et møte mellom kunst og arkitektur. Da er det mest nærliggende å tenke på ny kunst og ikke små malerier fra 1800-tallet. Men bevares, ordføreren kan sikkert ha Amaldus på sitt kontor hvis komunen har noen i samlingen sin. Eller han kan spasere over torvet og bort til kunstmuseet hvor det henger noen fine.
Et kunstutvalg er satt ned for å gjennomføre prosjektet, noe man må ha hvis man mottar KOROmidler, og som Kristiansand kommune også praktiserer ellers i alle saker. Dette utvalget består av 4 representanter:
1 for oppdragsgiver
1 for arkitekt
1 for bruker av bygget
1 for KORO (kunstnerisk konsulent, altså fagperson)
Orføreren har fått endel kritikk fra fagmiljøene pga denne saken, men later ikke til å bry seg noe særlig om «hva disse såkalte kunstekspertene» måtte mene. Og da har debatten havnet på nivået om at ikke det er fagpersoner som skal bestemme hva som er stygt og hva som er pent. Og ingen bryr seg om at de som faktisk har laget planen er et kunstutvalg, demokratisk satt sammen av ulike personer.
Så kunne man tenke seg en annen variant hvor man ikke har et kunstutvalg og istedet lar alle utsmykkingssaker gå gjennom bystyret. Da sier jeg bare lykke til og se til debatten om Muchmuseet i Oslo. Det kommer til å bli noen lange bystyremøter. Et kunstutvalg er satt ned for å sikre kvalitet, men faktisk også for å få planer gjennomført. Det er den kunstneriske konsulenten som leder prosjektet, finner frem til kunstnere og følger opp disse, og får alt gjennomført. Her kreves det en viss kunnskap som går et stykke forbi hva som er stygt eller pent. Eller å vaske et gulv.